Legutolsó adásunk

ÁlomÉpítők - Extra

Kiemelt partnerünk

Álomépítők átépítések

4. helyszín - Endrefalva iskola


Előző kép Következő kép

Ezúttal Edrefalvára látogatott az ÁlomÉpítők csapata, ahol egy iskolát mentett meg. Az intézmény az árvíz és a pénzhiány miatt szeptemberben nem tudott megnyitni. 147 gyermek maradt iskola nélkül.

Az iskola épülete több mint 120 éves. Egyetlen kis salakpályájuk volt, ahol a gyerekek fociztak, de az idei árvíz teljesen tönkretette. Az önkormányzattól folyamatosan kapnak kisebb összegeket a felújításra, de az a pénz nagyon kevés, alig futja valamire, pedig fontos lenne a korszerűsítés. Sokat elmond a helyzetükről, hogy három éve van csak központi fűtés, addig kályhával oldották meg a telet. A tanári kar és a gyerekek sírtak örömükben, amikor három évvel ezelőtt beszerelték a fűtést.

A szociális hátrányok ledolgozása sokszor úgy tűnik, szinte lehetetlen, mert egy élet is kevés hozzá. Mégis van, aki bízik, hisz- immár harminc éve: Antalné Varga Katalin az iskolaigazgató. 1980-ban került az iskolába, pár év múlva már intézményvezető lett. Azt mondja, hogy az elmúlt harminc évben rengeteg jobb, szebb, több kilátással kecsegtető állásajánlatot kapott, de minden alkalommal nemet mondott, mert az iskola a szívügye. Szereti a kihívásokat, amiből errefelé bőven akad. De hiszi, hogy generációról generációra lehet haladni, és egyszer akár nagyot is lehet ugrani, csak merni kell. A "továbbokhoz" épp a gyerekek adják a legtöbb erőt.

Rengeteg a tehetséges, szegénységben élő gyerek: többnyire zenében és sportban kiemelkedőek, de van egy kislány, aki most 14 éves, nagyon okos, szorgalmas, és évek óta tudja, orvos akar lenni. Van egy 12 éves kis gitárvirtuóz, de sokan nagyon jól énekelnek (az egyik kislány bejutott az idei Megasztárban a legjobb 100 közé), táncolnak. A roma gyerekek táncban és sportban nagyon jók, a legproblémásabb, legmagatartás-zavarosabb gyerekek nyerik sorra a sportversenyeket. A gyerekek otthonukban többnyire olyan rossz körülmények között élnek, hogy az iskola az egyetlen élményforrás számukra. Az egyik kisfiú, Norbi törött lábbal is bejárt az iskolába, mert azt mondta, ott sokkal jobb. A gyerekek többsége nyaranta is bejár, pontosabban idén nyárig bejárt, mert ott tudtak focizni, összejárni, bandázni a napköziben.

 

Copyright © 2024 - ÁlomÉpítők